Duurzaamheid


Bij Lekker’nei staat duurzaamheid en welzijn van de kip bovenaan!


Lekker’nei kiest op alle fronten voor duurzaamheid en het welzijn van de kippen. Dat is allereerst in het belang van het milieu, van de omwonenden, van de kippen en natuurlijk van de liefhebbers van deze lekkere eieren met een verhaal.

Lekker’nei streeft ernaar om meer dan de helft van het kippenvoer uit de streek te halen Zo is er betrekkelijk weinig transport nodig omdat een gedeelte van het kippenvoer uit de omgeving komt én de eieren naar winkels in de regio gaan. Wist u trouwens dat een gemiddeld product meer dan vijfduizend kilometer reist voor het in de winkel ligt?

 

Zo is Lekker’nei bijzonder energiezuinig. Naast gewoon daglicht maken we gebruik van zeer energiezuinige verlichting in de stallen (PL en LEDS) en frequentieregelaars.

Nog een voorbeeld van duurzaamheid: door de kippenmest snel te drogen en te persen tot mestkorrels, hebben we 50% minder transportkosten en 85% minder ammoniakuitstoot. Kippenmestkorrels zijn populair als natuurlijke bodemverbeteraar. Verder zorgt deze
manier van mestdrogen voor een lagere stofuitstoot en voorkomt het de ontwikkeling van vliegen.

Wel of niet naar buiten?

De kippen van Lekker’nei zitten in een scharrelstal en komen niet buiten. Daarom voert Lekker’nei code 2 op de eieren.

Biologische stallen en stallen met buitenuitloop kennen dezelfde structuur als de Lekker’neistal, maar bieden de kippen ook toegang tot een weiland. Uit de praktijk blijkt nu dat gemiddeld 10-20% van de kippen het prettig vindt om buiten te vertoeven. Alle voorzieningen, zoals voer, water en legnesten, zijn namelijk binnen. En buiten is het niet zo veilig, want je weet als kip maar nooit of je aangevallen wordt door een vos of roofvogel.

Bosdier

Een kip is van nature een bosdier en wil beschutting. Maar zouden we een bos aanleggen naast de stal, dan komen de kippen 's nachts niet meer binnen en worden de eieren buiten gelegd. Ook brengt een buitenuitloop ziekterisico’s met zich mee. Denk maar eens aan de vogelgriep. De besmetting gebeurt via contact met mest van overvliegende wilde vogels. Het is trouwens niet te doen om een buitenuitloop goed schoon te houden, zodat de kans op besmettingen met andere ziektes ook toeneemt. Bovendien zorgen openstaande luiken voor tocht in de stal. Met name in de winter is dat niet prettig voor de leefomstandigheden binnen. Verder komt het de voedzaamheid van het ei niet ten goede. Het dioxinegehalte van eieren gelegd door buitenlopende kippen, blijkt vaak hoger te liggen dan eieren van kippen die binnen wonen.

Zonnepanelen

Zo is Lekker’nei bijzonder energiezuinig. Naast gewoon daglicht maken we gebruik van zeer energiezuinige verlichting in de stallen (PL en LEDS) en frequentieregelaars. Verder worden zonnepanelen gebruikt, waardoor ongeveer 60 % van het energieverbruik door de zon geleverd wordt.