Gelukkige Kippen


De Lekker’nei-kippen

De kippen van Lekker’nei zijn bruine kippen, ontstaan uit een kruising van vier verschillende rassen. Ze staan erom bekend mooie bruine eieren te leggen met een goede, stevige eierschaal.

De snavels van de kuikens worden niet meer behandeld. Ze worden opgefokt op een ander bedrijf, een zogenoemd opfokbedrijf. Hier worden ze ingeënt tegen verschillende ziektes, zodat de kans op een ziekte op latere leeftijd minimaal is en het gebruik van antibiotica nagenoeg nul is. De kippen blijven hier totdat ze bijna volwassen zijn, ongeveer 17 weken. Op deze leeftijd worden ze overgeplaatst naar het bedrijf van Harrie Beekmans en Jan van Baast. Eenmaal gewend aan hun nieuwe stekkie zullen de kippen hun eerste eieren gaan leggen.

Welzijn van de kip

Lekker’nei besteedt veel aandacht aan het welzijn van de scharrelkippen. De scharrelstal voorziet in bijna alle behoeften van een kip. Allereerst krijgen de kippen onbeperkt toegang tot water en voer. Daarnaast zijn er voldoende zitstokken, zodat alle kippen ’s nachts lekker op stok kunnen. Ook zijn er ruim voldoende legnesten, waar ze hun eitje in kunnen leggen en is er genoeg strooiselruimte voor het nemen van een prinsheerlijk zandbad.

In de uitloop wordt regelmatig hooi of stro verdeeld. Ook zijn er gasbetonblokken als afleidingsmateriaal voor de kippen en krijgen de kippen hier regelmatig graan, voer en kiezel voorgeschoteld. Wat Lekker’nei betreft is dit de meest duurzame manier om kippen te houden.

Een ster voor Lekker’nei

Verder hebben de kippen overdag de beschikking over een overdekte uitloop. Deze ruimte heeft een buitenklimaat met veel daglicht. Voor deze extra voorziening heeft Lekker’nei zelfs één ster gekregen van het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming.